Ta strona korzysta z cookies, czyli niewielkich plików zapisywanych w Twoim urządzeniu - dowiedz się więcej rozumiem

Narzedzia

Siła Natury

Faworkowo, oponkowo, pysznie!

06 Mar 2017   15:35

Przy okazji planowania kalendarza imprez na rok 2017 zrodził się pomysł zorganizowania w naszej gminie wydarzenia, w którym mogłyby uczestniczyć całe rodziny. A co w naszych domach najczęściej skupia domowników? Oczywiście kuchnia, a w niej najważniejszy mebel jakim jest stół, przy którym wszyscy mogą zasiąść, wspólnie zjeść i porozmawiać. Idąc tym tropem postanowiliśmy zebrać jak największa liczbę mieszkańców, by razem coś pysznego nie ugotować, a usmażyć.

Ponad 80 osób zapełniło salę strażnicy OSP w Brenna Centrum by wziąć udział w przygotowaniach do Tłustego Czwartku, czyli imprezie p.n. "Faworkowo, oponkowo, pysznie!". Celowo zorganizowaliśmy imprezę 22 lutego czyli w środę popołudniu, aby wszystko to, co zostało usmażone, uczestnicy warsztatów mogli zabrać do domu i kolejnego dnia delektować się tymi pysznościami.

Na wydarzenie obowiązywały wcześniejsze zapisy. Tym bardziej cieszy nas fakt, że aż tyle osób przyjęło nasze zaproszenie. Były to głównie mamy ze swoimi pociechami, ale zjawili się również tatusiowie, babcie, ciocie, wujkowie oraz grono pedagogiczne z podopiecznymi. Uczestnicy warsztatów podzieleni zostali na dwie grupy. Pierwsza miała do przygotowania faworki, druga - serowe oponki. Na wyznaczonych stanowiskach czekały wydrukowane przepisy, niezbędne produkty spożywcze oraz narzędzia kuchenne. Zapisane osoby zobowiązane zostały jedynie do zabrania ze sobą niekończących się zapasów pozytywnej energii oraz wałków do ciasta.

Na początku Panie z Koła Gospodyń Wiejskich pokazały jak przygotować odpowiednie ciasta, a następnie wyczarować z nich faworki oraz oponki. Następnie każdy przy swoim stanowisku walczył z mąką, jajkami, śmietaną, serem i innymi produktami. Wszystko po to, aby dorównać zręcznością i precyzją profesjonalnym kucharkom z KGW, które przez cały czas służyły fachową pomocą.

Zaangażowanie najmłodszych w dobieranie składników, wyrabianie ciasta, wycinanie oponek i skręcanie faworków było godne podziwu. Starsi natomiast nadzorowali pracę pociech i pomagali w tych nieco trudniejszych zadaniach: ubijaniu piany i wałkowaniu ciasta. Zaobserwować było można naprawdę wiele różnych technik mieszania, kręcenia a nawet bicia ciasta wałkiem po to, aby faworki były kruche a nie twarde.  

 Po niecałej godzinie, na wielkie patelnie z olejem trafiły pierwsze pyszności. Tu również pomocne były Panie z KGW, które dopilnowały, aby wszystko odpowiednio się zarumieniło a tym samym usmażyło. Następnie obsypały smakołyki cukrem pudrem i odstawiły do ostygnięcia. Potem już tylko można było zaglądać do kuchni i ukradkiem podkradać pyszności.

Oczywiście nikt z imprezy nie wyszedł z pustymi rękami. Każdy dorosły otrzymał pudło po brzegi wypełnione przysmakami. Było ich naprawdę sporo! Zakładamy, że udało nam się wspólnie usmażyć ponad 600 sztuk faworków i tyle samo oponek serowych. Uśmiechnięte buźki uczestników warsztatów, pytania o kolejną edycję imprezy za rok i słowa podziękowania były dla nas organizatorów największą nagrodą, a zarazem zapewnieniem, ze zorganizowanie wydarzenia było strzałem w dziesiątkę! Świadczy o tym również fakt, że spotkaniem zainteresowały się lokalne media: Radio CCM, Radio Bielsko oraz portal internetowy ox.pl. Wideo reportaż dostępny jest na stronie internetowej: www.ox.pl.   

Opinie uczestników imprezy:

Beata Pokładnik: Bardzo pozytywnie odebrałam spotkanie na „wspólnym smażeniu faworków i oponek" -wspaniała zabawa i integracja mieszkańców. Przybyłam z córeczką i Jej trzema koleżankami z klasy, bardzo milo było patrzeć na Ich entuzjazm. Warto było na chwile zwolnic i spędzić czas z dzieckiem robiąc cos wspólnie. To chyba najcenniejsze, co w dzisiejszych czasach możemy podarować dzieciom.

Bożena Podżorska: Na sali panowała wspaniała atmosfera, wszyscy świetnie się bawili, a jednocześnie integrowali. Na koniec każdy otrzymał pudełko z gotowymi smakołykami. Mamy ogromną nadzieję, że wspólne pieczenie pączków zostanie kultywowane i stanie się piękną tradycją naszej miejscowości. 

Iwona Greń: Bardzo jestem zadowolona z uczestnictwa we wspólnym smażeniu oponek i faworków. Był to miły czas spędzony z dziećmi. Tradycja wspólnego smażenia pączków na Tłusty Czwartek coraz bardziej zanika, wygodnie jest pójść do cukierni i kupić gotowe wypieki, a szkoda, bo takie wydarzenia to świetna zabawa dla dzieci, dla nas rodziców, a także dziadków. Z tego spotkania zadowolone były przede wszystkim dzieci, nie tylko moje. Widać było u nich radość i zapał do pracy, były szczęśliwe, że samodzielnie mogą wyrabiać ciasto. Dla mnie również była to sama radość, bo pieczenie to moja pasja. Mam nadzieję, że takich spotkań będzie więcej, my na nie z chęcią przyjdziemy.

Jan Staś: Impreza faworkowa to doskonały pomysł na rodzinną zabawę połączoną z przekazywaniem umiejętności kolejnym pokoleniom. Niesamowita atmosfera towarzysząca temu wydarzeniu dawała się poznać poprzez zaangażowanie młodszych i starszych uczestników. Wielkie gratulacje dla organizatorów za chęć do tworzenia nowych fajnych imprez dla tak szerokiego grona.

Wielkie podziękowania za pomoc w organizacji imprezy składamy Paniom z KGW Brenna na czele z Panią Heleną Pagiełą. Bez zawahania przyjęły naszą prośbę i poświęciły swój cenny czas. Opracowały przepisy na wspaniałe faworki i oponki, a w dzień imprezy przyszły, aby podzielić się swoim kulinarnym doświadczeniem i służyć fachową pomocą.

Dziękujemy również Panu Prezesowi Józefowi Ferfeckiemu za użyczenie sali w strażnicy OSP Brenna Centrum oraz Pani Wandzie Ferfeckiej i Janowi Stasiowi za pomoc w posprzątaniu po imprezie!

Poniżej zamieszczamy przepisy, z których korzystali uczestnicy warsztatów. Każdy z nich to proporcja na około 30-40 sztuk.

PRZEPISY:

FAWORKI

- 2 szklanki mąki

- 4 żółtka

- łyżka spirytusu

- 1 łyżeczka cukru

- trochę soli

- 4-5 łyżek śmietany kwaśnej

Dobrze wszystko wyrobić. Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować i kroić prostokąty o długości 10cm, szerokości 4-5cm.

OPONKI SEROWE

- 1 szklanka cukru

- 0,5 kg sera zmielić

- 0,5 kg mąki

- 0,5 kostki margaryny

- 3 żółtka

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto wyrobić, ubić piane, dodać i wyrobić. Potem podzielić na części, wałkować i wykroić szklanką, a środek kieliszkiem. Upiec na ciepłym oleju, potem posypać pudrem.